úterý 21. června 2016

Sirup z bezinkových květů

Sezóna bezu pomalu, ale jistě, končí. Přesto jsme se s mamkou vydaly ještě nějaký ten bez ulovit.
O tom, jak jsem položila mojí chlupatou princeznu do mraveniště, snad někdy jindy :-)


Budeme potřebovat: 

  • 80g kyseliny citrónové 
  • 45-50 květů bezu
  • 2 citrony (já dala jeden velký)
  • 2 kg cukru

Postup:

2-2,5 litru přivedeme k varu s 80g kyseliny citrónové.



 Necháme vychladnout. Mezitím si opláchneme bez ve vodě a odstříháme přebytečné kousky. A hlavně zkontrolujeme, jestli náhodou nejsou na bezu mšice! Pozor na to! 

Dáme bez do hrnce nebo do misky, přidáme na kolečka nakrájený citrón a zalijeme směsí vody a kyseliny citrónové. Poté přiklopíme pokličkou.

Necháme 24 hodin louhovat. Poté scedíme a do přeceděné vody přidáme 2 kilogramy cukru.


Přihřejeme, ale nesmí se přivést do varu! Když už je to teplý, naporcujeme do vymytých lahví, otočíme víkem dolů a necháme vychladnout. 

Je to fakt mňamka! Určitě to zkuste :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat